Istoria natatiei: Infiintarea Federatiei Romane de Natatie

Inca din cele mai vechi timpuri, omul si-a dovedit abilitatea de a inota. Inotul  era practicat in ape naturale( rauri,lacuri, marea sau oceanul) ca mijoc de supravietuire, pentru igiena corporala sau pentru relaxare. Desene si basoreliefuri din lumea antica infatiseaza oameni care inoata, inca de acum 6000 de ani. Multe din civilizatiille antice, cum ar fi egiptenii, fenicienii, persi sau greci , au lasat dovezi cu privire la atractia oamenilor pentru inot, transformat in sport.Istoria inotului incepe acum mii de ani inainte de era noastra, fiind mentionat in scrieri celebre: Odiseea Lui Ghilgames, Biblia, Iliada si Odiseea, diverse epopei nordice. Roma Antica era vestita prin terme si bai, iar inotul era unui din primele sporturi ale celebrelor intreceri olimpice.

Epoca Renasterii si Evul Mediu mentioneaza diferite referiri la inot, ca fiind o distractie populara, iar inotatorii fiind admirati si pretuiti in comunitate. In secolele  18 si 19, inotul incepe sa fie organizat din punct e vedere competitional. Apar primele asociatii si cluburi de inot din lume, atestate oficial.  Scolile incep introducerea inotului ca activitate extracuriculara, iar in Europa acest sport incepe sa fie din ce in ce mai apreciat, in special de tineri.  La mijocul anilor 1800, apar si primele competitii si concursuri. Anglia a fost prima tara care a construit bazine de inot si piscine acoperite.Acolo au fost dezvoltate procedeele clasice de inot: liber, spate, bras, fluture.

Asociatia Mondiala de inot sub forma unei Federatii Internationale de Natatie pentru Amatori, a fost infiintata in 1908. Astazi, inotul este unul din cele mai indragite sporturi, iar Jocurile Olimpice includ probe de inot iubite si vizionate in intreaga lume.

In Romania, se mentioneaza in 1880 bazinul de inot al societatii Tirul, la Bucuresti. In Timisoara, la clubul atletic  din oras se practica inotul. Prima competitie de inot  mentionata oficial este o cursa de 13 km intre Macin si Ghecet. In Bucuresti, in 1929 se deschide bazinul Kiseleff,acum strandul Tineretului. In 1930 apare bazinul de la Lido, considerat unul din cele mai frumoase din Europa, in acele vremuri.

In 21 decembrie 1930 se constituie Federatia Romana de Inot, iar in 1931 au loc Campionatele scolare, prima editie. In anii 50 s-au dezvoltat diferite competitii de inot, iar primii antrenori au fost implicati activ in dezvoltarea inotului in tara noastra. Pentru atingerea performantelor deosebite inregistrate la diferite competitii, un numar insemnat de antrenori, tehnicieni  si instructori s-au dedicat dezvoltarii acestu sport minunat. Medalii de aur, argint sau bronz incep sa apara la Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale, iar sportivi precum Camelia Potec, Diana Mocanu, Noemi Lung, Carmen Bunaciu, Tamara Costache, Dragos Coman , au facut cinste tarii noastre si au reprezentat in mod extraordinar Romania in nenumarate competitii internationale.

Inotul a ajuns un sport indragit si practicat din ce in ce mai des de tineri sau de oameni de toate varstele. La clubul Aqua Swim va asteapta un colectiv dedicat , pentru a descoperi fruusetea inotului. Asociatia Club Sportiv Aqua Swim a fost infiintata in 2010, si este afiliata la Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern din 2011. Echipa de antrenori si instructori de inot este formata din fosti si actuali sportivi, absolventi ai Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport. Va invitam la piscina pentru cursuri de inot, pe www.aquaswim.ro.

Scroll to Top